Медянички для Миколайчика

IMG_20141216_225508    Для чого медяники Миколаю?

Щоб підкріпитися перед дорогою.

А що він уже рушає до малят, то нам, батькам, залишається тільки тихенько йти йому у добровільні помічники.

 

Розтоплюємо на середньому вогні 1- 0,5 склянки цукру, 1/4 склянки меду і 1/4 склянки води. Знімаємо піну.

Додаємо 100 г вершкового масла кімнатної температури — воно розчиниться в гарячому цукрово-медовому сиропі.

Просіємо 3 склянки борошна з чайною ложкою спецій за смаком — я змішала гвоздику, корицю, імбир і мускат. Додамо борошно в ще гарячу медово-масляну суміш. Швиденько перемішуємо, щоб не утворювалися грудки.

У нас вийде тісто приблизно ось такої консистенції. Не намагайтеся вимішати до гладкості — так достатньо. Нам ще треба буде додати яйце.

Ось. Тепер додаємо одне яйце і пів чайної ложки соди. Вимішуємо добре — до однорідної маси. Це буде досить важко зробити руками — тісто густе. Я користувалася міксером — насадками для густого тіста.

Ось що у вас повинно вийти на виході. Тісто гладке, але зовсім не липке. Вимішувати таке тісто можна як завгодно довго — воно тільки виграє від довгого замішування.

Розкатайте тісто завтовшки десь в 1 см. Можна трохи підсипати борошно — щоб тісто не прилипало до поверхні. Формочками вирізуємо фігурки. Ми користувались чудовою формою, яку зробив майстер з Полтавщини  Володимир Маркарьян . Випікаємо пряники при 200 С протягом 8-12 хвилин. Важливо не перетримати пряники — якщо почне утворюватися коричнева скоринка по краях — вже багато. У цьому випадку пряники будуть жорсткуватими. Краще трохи недодержати — тоді пряники будуть м’якими як тільки виймете з духовки, і залишаться м’якими довше. Час випічки, відповідно, залежить від товщини пряника.

Тепер можна зробити глазур. Для цього потрібно взяти цукрову пудру і перемішати її з яєчним білком у співвідношенні 5: 1. Покладіть глазур в кондитерський мішок, або просто ложкою нанесіть її на пряники. Дайте підсохнути протягом 5-10 хвилин. Якщо глазур буде густа, то її можна розвести звичайною водою.

На півкіло пряників вам знадобиться:
3 склянки борошна
1 склянка цукру
100 г вершкового масла
1 яйце
1/4 ст меду
1/4 ст води
1 чл спецій
1/2 чл соди

 

Зі святом!

Реклама

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google+ photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google+. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s